In Ruinerwold is het drie maanden later nog altijd ‘leven en laten leven’

https://nos.nl/artikel/2319412-drie-maanden-later-in-ruinerwold-je-ziet-ook-wel-meer-gekke-dingen-hier.html

Als wachttorens steken palen met camera’s omhoog vanaf het erf van de boerderij in Ruinerwold. Ze staan er om de plaats te bewaken waar drie maanden geleden een gezin werd aangetroffen dat een totaal geïsoleerd leven lijkt te hebben geleid. Morgen is de eerste pro-formazitting van de vader van het gezin Gerrit Jan van D. en de huurder van de boerderij Josef B..

Vanuit het dorpje Berghuizen (zo’n 150 inwoners) kun je de boerderij goed zien liggen. Via een smalle weg met aan weerskanten oude bomen, loop je er in 10 minuten naartoe. Veel inwoners komen dagelijks langs de boerderij; voor een wandeling of wanneer ze met de auto naar het grotere Ruinerwold gaan, voor boodschappen.

“Ik doe dit rondje dagelijks meerdere malen met mijn hond”, zegt een man die al decennia in Berghuizen woont. Op het erf staan meerdere gebouwen dicht bij de openbare weg. “Ik zag de man die het huurde wel geregeld hoor, maar die oudere man of die kinderen? Nee, nooit gezien”.

Jaren in afzondering

Op 14 oktober trof de politie een vader met vijf meerderjarige kinderen aan in de boerderij. Ze vielen daar binnen nadat het zesde kind in Ruinerwold om hulp had gevraagd. Later bleek dat de kinderen, ondanks hun leeftijd van 18 tot 25 jaar, nooit ingeschreven stonden in de basisadministratie. De kinderen lijken jaren met elkaar en hun vader in afzondering te hebben doorgebracht.

De uitgesleten bandensporen in de berm zijn een herinnering aan alle auto’s en busjes van journalisten en belangstellenden die hier sinds oktober parkeerden. “Die eerste dagen liep ik een ander rondje met de hond”, zegt de man hoofdschuddend. “Er was geen doorkomen aan. Iedereen stelde constant vragen.”

Over het leven van de zes kinderen en hun vader, maar ook van de man die de boerderij huurde, weten we weinig. Uit honderden artikelen, foto’s en video’s op de websites en Facebookpagina’s van de vader is wel op te maken dat deze er een geheel eigen religie op nahoudt.

Dinsdag 21 januari is de eerste pro-formazitting van de vader van het gezin Gerrit Jan van D. en de huurder van de boerderij Josef B.. Beiden worden ervan verdacht de zes kinderen van Van D. gevangen te hebben gehouden. Van D. wordt ook verdacht van mishandeling van de zes kinderen en seksueel misbruik van twee van zijn oudere kinderen die niet in de boerderij woonden.

Verschillende buurtbewoners die de NOS sprak, zeggen niet verbaasd te zijn over het aangetroffen gezin. Ze vinden het erg wat er is gebeurd, maar denken dat het net zo goed ergens anders had kunnen zijn. “Weet jij wel wie er een paar huizen verderop in de kelder woont?”, vraagt een man.

“Je ziet ook wel meer gekke dingen hier”, vervolgt hij. Een onbekend busje dat steeds een erf oprijdt, wat zou het zijn? Drugs misschien? Iemand bij de supermarkt die steeds weer tien broden komt kopen, moet je daar iets van denken?” Nee dat moet je niet, vinden de buurtbewoners. “Leven en laten leven”, roept een man. Andere bewoners knikken.

Wat opvalt is dat huurder Josef B. niemand uit de buurt toeliet op het erf, maar dat deed geen alarmbellen afgaan. “Hij was wel altijd vriendelijk”, zegt een vrouw. Voordat hij kwam staken de bomen door het dak van de boerderij, maar de nieuwe huurder knapte het allemaal op. “Hij maakte ook erg mooie meubels voor veel mensen. Maar niet voor ons hoor”, zegt ze.

Drie kwartier lopen

De route van de boerderij naar het café in Ruinerwold, waar zoon Jan (25) om hulp vroeg, duurt te voet zeker drie kwartier. Je volgt het zwarte water van de tien meter brede rivier de Wold Aa, akkerbouw, bos, schapen en maneges. De boerderijen zijn er groot en zien er goed onderhouden uit. Voor wandelaars zijn er bankjes om uit te rusten en mensen groeten elkaar.

Het café is nog niet open, maar de eigenaar staat buiten omdat hij zo wordt geïnterviewd voor een tv-programma. Hij is blij dat iemand opmerkt hoe ver de boerderij eigenlijk van het dorp afligt. “Het is eigenlijk ook helemaal niet in Ruinerwold gebeurd”, zegt hij. Maar dat wil niemand meer horen, behalve de Ruinerwolders.

Uit gesprekken met inwoners komt naar voren dat ze in het dorp balen dat het geïsoleerde gezin juist hier is gevonden. Als er één plek is waar men met elkaar is begaan, dan is het Ruinerwold wel. Niet voor niets zijn er vijf kroegen op een inwoneraantal van zo’n 3500, zeggen ze.

“Ik probeer altijd duidelijk te maken dat Ruinerwold veel meer is dan alleen dit ene geval in die boerderij”, zegt de café-eigenaar. “Ruinerwold is bijvoorbeeld ook bekend door z’n muziek. Misschien ken je dat nummer “Ben je geil of wil je een koekje” wel? Dat komt dus van hier.”

Advertentie