Advocaten: huurder bij eerste zitting in Ruinerwold-zaak, vader ‘zeker niet’

https://nos.nl/artikel/2318475-advocaten-huurder-bij-eerste-zitting-in-ruinerwold-zaak-vader-zeker-niet.html

Josef B., de huurder van de boerderij in Ruinerwold waar in oktober een geïsoleerd gezin werd aangetroffen, zal volgende week aanwezig zijn bij de eerste openbare zitting. Dat laat zijn advocaat Yehudi Moszkowicz weten aan de NOS.

B. wordt verdacht van de vrijheidsberoving van de kinderen en van witwassen. De 58-jarige Oostenrijker ontkent de aanklachten en verklaarde eerder via zijn advocaat dat hij al jaren niet meer op de boerderij is geweest.

Verdachte Gerrit Jan van D., de vader van het gezin, zal zeker niet aanwezig zijn op de zitting, zegt zijn advocaat Robert Snorn. Van D. ligt in het gevangenisziekenhuis van Scheveningen vanwege een hersenbloeding en kan niet meer praten. Het OM heeft hem nog niet kunnen verhoren. Snorn verwacht niet dat zijn cliënt ooit nog in staat zal zijn om weer te spreken.

Over de situatie waarin de zes kinderen opgroeiden in de boerderij is nu nog weinig bekend. Uit honderden artikelen, foto’s en video’s op de websites en Facebookpagina’s van de vader is wel op te maken dat deze er een geheel eigen religie op nahoudt. Er zijn veel verwijzingen naar een leven in harmonie met de natuur, maar amper berichten over zijn kinderen.

De 67-jarige Van D. wordt behalve van vrijheidsberoving en witwassen ook verdacht van mishandeling van negen van zijn kinderen en het seksueel misbruik van twee van zijn kinderen. Deze twee kinderen waren het gezin in 2011 ontvlucht en woonden nooit op de boerderij in Ruinerwold. Volgens Snorn ontkent zijn cliënt door nee te schudden dat er ooit strafbare zaken hebben plaatsgevonden.

Pro-formazitting

Volgende week dinsdag vindt de eerste pro-formazitting plaats in de Ruinerwold-zaak. Dan wordt beslist of het voorarrest van B. en Van D. wordt verlengd. Het OM zal op de zitting met een uitgebreide verklaring komen. Ook wordt er besproken hoe Van D. ondanks zijn gezondheidstoestand toch gehoord kan worden.

Van D. heeft voor zover bekend tien kinderen die nu allemaal meerderjarig zijn. De zes jongsten leefden vermoedelijk een geïsoleerd bestaan in de boerderij in Ruinerwold. In een eerdere verklaring schreven vijf kinderen uit de boerderij dat ze zich niet herkennen in hetgeen hun vader ten laste wordt gelegd.

Door een zesde kind uit de boerderij – Jan (25) – kwam de politie het gezin op het spoor. Hij vroeg in oktober om hulp bij een plaatselijk café. Jan werkt inmiddels, samen met de drie kinderen die het gezin al in 2011 verlieten, mee aan een documentaire over hun leven.

Advertentie