Berichten over seksschandalen Rode Kruis-personeel in Facebookgroep

https://nos.nl/artikel/2218700-berichten-over-seksschandalen-rode-kruis-personeel-in-facebookgroep.html

In een besloten Facebookgroep met 4331 leden discussiëren internationale Rode Kruis-medewerkers over de recente onthullingen van seksschandalen door hulpverleners, zoals het inhuren van prostituees en het houden van seksfeesten in gebieden die door rampen zijn getroffen.

De ICRC-medewerkers (International Committee of the Red Cross) discussiëren niet alleen, ze luchten ook hun hart over schandalen bij het Rode Kruis. Bij de organisatie werken wereldwijd in totaal zo’n 15.000 mensen.

“Het is positief om eindelijk een open discussie te volgen over het gebruik van prostituees door ICRC-medewerkers. Tijdens mijn zes jaar bij de ICRC was dit soort gedrag bij elke missie gebruikelijk”, schrijft een van hen. Gisteren publiceerde de Zwitserse krant Le Temps over de berichten in de groep.

Sommige berichten in de groep bevatten zware aantijgingen. Zo citeert Le Temps: “Het ICRC maakt het niets uit en is medeplichtig. Ik zag verschillende gevallen toen ik daar werkte. Een van de medewerkers had zelfs een promotie op het hoofdkantoor hoewel hij op heterdaad betrapt werd. […] Deze man heeft zijn les nooit geleerd en bleef opscheppen tegen zijn collega’s over de meisjes.”

Iemand anders schrijft dat wandaden in een geval pas stopten toen een vrouw de leiding kreeg, zo citeert de krant. “De enige keer dat dit probleem op de juiste manier werd aangepakt, was toen een vrouw de delegatie leidde.”

De besloten Facebookgroep bestaat sinds 8 mei 2017 en is speciaal voor leden van het alumni-netwerk van het ICRC, maar ook voor huidige werknemers van de internationale tak. Om lid te worden moet iemand aangeven waar en wanneer hij of zij werkt(e) voor het Internationale Rode Kruis.

 

In de groep wordt op enig moment ook een poll aangemaakt. De meer dan 4000 leden kunnen kiezen uit de volgende stellingen:

– “Ik was op de hoogte van collega’s die gebruikmaakten van betaalde seksuele diensten.”

– “Ik was er niet van op de hoogte.”

– “Ik was op de hoogte van gevallen van intimidatie onder mijn collega’s.”

– “Ik heb gehoord dat collega’s betaalden voor seksuele diensten.”

 

Een woordvoerder van het ICRC zegt tegen Le Temps dat er wordt “geluisterd” naar zaken die in de groep worden geschreven. De woordvoerder betreurt dat de beschreven daden het vertrouwen in het Rode Kruis ondermijnen. Op de inhoud van de berichten wordt niet ingegaan.

Dat gebeurt wel in een reactie aan de NOS. Een ICRC-woordvoerder zegt dat de berichten in de Facebookgroep zeer serieus worden genomen en dat wordt gevreesd dat veel van de beschreven wandaden nooit gerapporteerd zijn.

‘Iemand heeft gelekt’

Maar over de uitslag van de poll wil de woordvoerder niets zeggen. “We delen verder niets over deze groep, want de gesprekken die daar worden gehouden zijn privé. Iemand heeft gelekt en nu zijn er zaken naar buiten gekomen. We zijn blij dat er nu een discussie plaatsvindt. Ik ga alleen niets zeggen over de inhoud, want mensen verwachten dat ze zaken in vertrouwen kunnen zeggen in die groep.”

Op Twitter schrijft een journalist van IRIN, een site met nieuws over hulporganisaties, dat de stelling “ik was op de hoogte van collega’s die gebruikmaakten van betaalde seksuele diensten” uit de poll de meeste stemmen kreeg. Tien keer zoveel als: “Ik was er niet van op de hoogte.”

Volgens de woordvoerder hebben niet alleen oud-werknemers, maar ook medewerkers van het hoofdkantoor toegang tot de Facebookgroep.

Nederlandse Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis zegt in een reactie niets te maken te hebben met het personeel en alumni van het ICRC. “Wij werken onafhankelijk van die organisatie”, zegt een woordvoerder.

Het Nederlandse Rode Kruis publiceerde onlangs een verklaring waarin staat dat in de afgelopen vijftien jaar drie meldingen zijn binnengekomen van Nederlanders die betrokken waren bij een seksschandaal. De woordvoerder kan desondanks niet uitsluiten dat er Nederlanders werkzaam waren voor de internationale tak.

Advertentie