Libische milities zetten bootvluchtelingen vast in kampen

https://nos.nl/artikel/2189892-libische-milities-zetten-bootvluchtelingen-vast-in-kampen.html

Plotsklaps wagen veel minder vluchtelingen de oversteek van Libië naar Italië. Vorige maand nam het aantal met ruim vijftig procent af ten opzichte van vorig jaar. In juli 2016 kwamen er nog 23.000 bootvluchtelingen aan in Italië, in dezelfde maand dit jaar zo’n 11.000. Ook voor de maand augustus wordt een scherpe daling verwacht.

Volgens verschillende media zijn gewapende milities in Libië verantwoordelijk voor de daling. Ze beletten vluchtelingen om in bootjes te stappen vanaf de meest gebruikte vertreklocaties langs de 200 kilometer kustlijn ten westen van Tripoli.

In verschillende dorpen langs de Libische kust zijn een of meerdere milities actief. Volgens persbureau Reuters gaat het in de plaats Sabratha om een groep van “enkele honderden burgers, agenten en militairen”. Ze worden geleid door een voormalige maffiabaas en zouden zich ‘Brigade 48’ noemen.

Militieleden houden de vluchtelingen niet alleen tegen, maar stoppen ze ook in detentiecentra. De situatie in die gevangenissen is ernstig. Mensen worden er geslagen, verkracht en mishandeld. Via filmpjes op Facebook worden familieleden van vluchtelingen verzocht losgeld te sturen om martelingen te stoppen.

Libië heeft nauwelijks een centraal gezag. Het land heeft drie regeringen en verschillende groeperingen, waaronder IS, die vechten om de macht. Inkomsten worden gehaald uit de olieproductie. Sommige groeperingen verdienen geld met de smokkel van olie en mensen.

Volgens Reuters doen de militieleden het niet voor niets, ze hopen op financiële steun vanuit Tripoli en Europa. Onderzoekswebsite Middle East Eye claimt dat die steun intussen al wordt verleend door de Italiaanse overheid.

Een journaliste van de website heeft op straat in de plaats Al Zawiyah gehoord dat er 5 miljoen euro wordt betaald om migranten voor tenminste een maand niet in rubberbootjes naar Italië te laten stappen. Italië ontkent de beschuldigingen.

Genoeg van de mensensmokkelaars

In de internetkrant Libya Herald is een heel andere verklaring te lezen. De burgemeester van Sabratha zegt genoeg te hebben van de activiteiten van mensensmokkelaars. Hij heeft naar eigen zeggen een gecoördineerde actie op touw gezet om ze te stoppen. Vluchtelingen worden verplaatst naar een kamp buiten de stad.

Ondanks de aanwezigheid van milities blijven vluchtelingen de oversteek wagen vanaf de Libische stranden. De Internationale Organisatie voor Migratie, verbonden aan de Verenigde Naties, meldt dat alleen al in augustus honderden vluchtelingen zijn gered in de wateren ten oosten van Tripoli.

Volgens Reuters verplaatsen de mensensmokkelaars momenteel hun activiteiten gedeeltelijk naar stranden ten oosten van Tripoli bij de plaats Al Khums.

Advertentie