Filipino’s de straat op tegen Dutertes drugsaanpak

https://nos.nl/artikel/2189258-filipino-s-de-straat-op-tegen-dutertes-drugsaanpak.html

Honderden Filipino’s hebben gisteren gedemonstreerd tegen het drugsbeleid van president Rodrigo Duterte. Op verschillende locaties in de Filipijnse hoofdstad Manilla waren protesttochten. Volgens sommige berichten liepen er 4000 mensen mee.

Directe aanleiding voor het protest is de dood van de 17-jarige student Kian delos Santos op 16 augustus. Hij werd aangezien voor een drugsdealer en met drie schoten door het hoofd geëxecuteerd door politieagenten.

Het protest was tegelijkertijd de herdenking van de populaire oppositieleider Benigo Aquino. Hij werd maandag precies 34 jaar geleden vermoord tijdens het regime van oud-dictator Ferdinand Marcos.

Duizenden doden

Op de Filipijnen wordt al ruim een jaar met harde hand opgetreden tegen mensen die in verband worden gebracht met drugs. Duizenden drugsverdachten zijn al gedood. Meestal worden ze door de politie doodgeschoten.

Vorige week werd de strijd tegen drugs stevig opgevoerd. Tussen de 26 en 80 verdachten van drugshandel zijn in een paar dagen gedood. Daarbij zat dus ook de onschuldige student Santos. In binnen- en buitenland roept zijn dood veel verontwaardiging op.

“Mensen op de Filipijnen zijn normaal gezien huiverig om te protesteren tegen Duterte, hij reageert nogal fel op critici”, zegt correspondent Michel Maas. “Maar ze hadden nu voor het eerst ook de steun van hoogste geestelijk leider van de invloedrijke katholieke kerk op de Filipijnen, aartsbisschop van Manilla Luis Antonio Tagle.”

Onderzoek

Maandagavond gaf Duterte tijdens een persconferentie toe dat er soms onschuldige slachtoffers vallen bij zijn drugsbeleid. Hij kondigde een onderzoek aan naar de politieagenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Santos. “Als uit het onderzoek blijkt dat de politie nalatig was, dan volgt veroordeling en moeten ze naar de gevangenis”, zei de president.

Volgens Maas is het af te wachten of het onderzoek echt iets oplevert. Een verandering van de drugsaanpak zal het in ieder geval niet inluiden, zegt hij. “Het kan zijn dat de oorlog tegen drugs even wordt ingehouden, maar bedenk wel: de grote meerderheid op de Filipijnen is het eens met het drugsbeleid van hun president. Zij hebben geen moeite met de moorden.”

Advertentie