Duitse hulporganisatie ontkent contacten met mensensmokkelaars

http://nos.nl/artikel/2186595-duitse-hulporganisatie-ontkent-contacten-met-mensensmokkelaars.html

Jugend Rettet spreekt de beschuldigingen van de Italiaanse justitie tegen dat de hulporganisatie samenwerkt met mensenhandelaren uit Libië. Woensdag werd het schip van de Duitse ngo aan de ketting gelegd in de haven van Lampedusa.

Op dat moment waren er drie Nederlanders aan boord van het schip Iuventa. Teun Peeters is een van hen. Tegen de NOS zegt hij: “We zijn allemaal verrast door wat er gebeurd is en herkennen ons niet in de aanklachten.”

Het grootste deel van de bemanning is op het Italiaanse eiland achtergebleven terwijl het schip onder begeleiding naar Sicilië moest varen. Peeters: “Met de bemanning gaat het goed. We zijn teleurgesteld dat we het schip zo hebben moet uitzwaaien, maar we zijn nog steeds vastberaden om migranten op zee te helpen.”

Undercoveragent

De beschuldigingen aan het adres van Jugend Rettet kwamen gisteren naar buiten. Een Italiaanse undercoveragent had geluids- en video-opnames gemaakt waarop te horen zou zijn hoe een teamleider van Jugend Rettet aan een Libische smokkelaar meldt hoe laat hij uitvaart. Ook zou te horen zijn dat Iuventa-bemanningsleden zeggen dat ze een reddingsoperatie liever uitvoeren zonder medeweten van Italië, terwijl hulporganisaties verplicht zijn de kustwacht in te schakelen.

Een woordvoerder van Jugend Rettet in Nederland wil op aanraden van de Duitse advocaat niet zeggen wanneer de opnames precies zijn gemaakt. “Maar ze zijn minstens een maand oud. Ik kan wel zeggen dat de crew die nu op Lampedusa zit, niet de crew was op het moment van de opnames.”

De geluidsopnames zijn volgens haar verkeerd uitgeschreven. Bovendien zou het zijn gegaan om instructies aan de bemanningsleden over hoe ze moeten omgaan met sociale media.

Op videobeelden zou ook te zien zijn hoe mensensmokkelaars met instemming van de ngo buitenboordmotoren meenemen van vluchtelingenboten. Er wordt daarna gezwaaid naar de smokkelaars. Volgens Jugend Rettet waren dit geen mensensmokkelaars maar Libische vissers en was er bovendien geen sprake van samenwerking of instemming met hun praktijken.

Kwaad daglicht

De woordvoerder zegt dat de organisatie in een kwaad daglicht wordt gezet. “Het is niet zo dat wij contact hebben met mensen aan de Libische kust en zeggen ‘stuur maar mensen op’. Het is ook helemaal niet geheim wanneer onze missies zijn. We zijn naar die plek gegaan in overleg en op aanwijzing van de Italiaanse kustwacht.”

Jugend Rettet wijst verder de beschuldigingen van de Italiaanse justitie nadrukkelijk af. Ze hebben “geen enkele feitelijke grondslag” en zijn “een afleiding van de duizenden mensenlevens die de Europese migratiepolitiek op de Middellandse Zee kost”, zegt de ngo.

Advertentie