‘Lokalen van nieuwe islamitische school zijn straks echt niet leeg’

http://nos.nl/artikel/2185179-lokalen-van-nieuwe-islamitische-school-zijn-straks-echt-niet-leeg.html

Het islamitische Cornelius Haga Lyceum mag zijn deuren gaan openen. Dit heeft de Raad van State vandaag besloten. Voor de school komt de uitspraak net op tijd.

Het schoolbestuur deed in 2011 een aanvraag tot oprichting en moet voor 1 september 2017 leerlingen les kunnen geven. “Zo staat het in de wet”, zegt hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens van de Tilburg University. “Als je niet binnen zes jaar huisvesting en leraren hebt geregeld, dan begint het hele proces weer opnieuw.”

Dat de oprichting van de school zo lang duurt komt volgens Zoontjens door de gemeente en het ministerie van Onderwijs. “Zij hebben de zaak bewust getraineerd.”

In strijd met de wet

Zo weigerde de gemeente in eerste instantie om een schoolgebouw ter beschikking te stellen. In 2015 oordeelde de Raad van State dat de gemeente dit alsnog moest doen. Het ministerie weigerde op zijn beurt subsidie aan de school te verstrekken. “Zij hebben hier gehandeld in strijd met de wet”, zegt Zoontjens.

Dat komt volgens de onderwijskundige omdat de overheid bij de aanvraag voor een nieuwe school alleen naar twee criteria mag kijken: of er genoeg leerlingen zullen zijn en of de geloofsrichting officieel erkend is.

De gemeente Amsterdam en het ministerie proberen al jaren de komst van de islamitische middelbare school tegen te houden. Ze maken zich zorgen over de onderwijskwaliteit en uitlatingen van een ex-bestuurslid. Deze steunde IS in een Facebook-bericht. Het ministerie nam het de overige bestuursleden kwalijk dat ze in het openbaar geen afstand zouden hebben genomen van het bericht.

Door de uitspraak van de Raad van State moet de overheid de school nu toch subsidie verlenen. Het subsidiebedrag is gebaseerd op het aantal verwachte leerlingen: 186 eerstejaars. “Aan dat aantal leerlingen zit een bedrag vast van tussen de 1,5 en 2 miljoen euro per jaar”, zegt Zoontjens. “90 procent van dat geld is voor het salaris van leraren.”

De school zal het bedrag drie jaar krijgen, daarna wordt de balans opgemaakt. “Als dan blijkt dat de school niet levensvatbaar is dan hebben we er 5 à 6 miljoen ingestopt, dat bedrag is dan weg. Onderwijsvrijheid kost geld.”

Volgens Zoontjens is de kans klein dat de school faalt. “Er is een prognose van het aantal verwachte leerlingen. De lokalen zullen echt niet leeg zijn op 1 september. Ouders hebben bovendien nog ruim een maand de tijd om hun kind van school te laten wisselen.”

Wet aanpassen

Demissionair staatssecretaris Dekker noemt het frustrerend dat deze school nu kan starten. “Ik ga verkennen hoe we er in de toekomst voor kunnen zorgen dat er voldoende vertrouwen in de kwaliteit is, voordat een nieuwe school begint”, zei hij.

Er ligt al een nieuwe wet over het onderwerp klaar op het ministerie, maar Dekker laat invoering ervan over aan een volgend kabinet. Zoontjens heeft een concept van de wet ingezien en zegt dat er niets zal veranderen.

Ook aan het volgende kabinet zal het niet liggen. Als de formatiepoging van VDD, CDA, D66 en ChristenUnie slaagt, zitten daar twee christelijke partijen in, en die zullen subsidie op religieus onderwijs niet moeilijker willen maken, denkt Zoontjens.

Advertentie