5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan

Het kreeg bij lange na niet de aandacht die TTIP en CETA ontvingen, maar het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Japan moet nog dit jaar klaar zijn. Waar gaat het eigenlijk over? Tijd voor 5 vragen en antwoorden over dit verdrag.

Wie Japan zegt, denkt aan het land van de rijzende zon, tempels, lotusbloemen en misschien aan automerken als Toyota en Honda of de consumentenelektronica van Sony en Nintendo. Waar weinig mensen aan zullen denken zijn handelsverdragen zoals het inmiddels beruchte TTIP en CETA. Maar dat is niet terecht: ook met Japan onderhandelt de EU sinds maart 2013 namelijk over een vrijhandels- en investeringsverdrag. Vorige maand werd de 18e onderhandelingsronde gehouden in Tokio. De onderhandelende partijen hebben daarna aangegeven het verdrag nog dit jaar te willen afronden.

Waar handelsverdragen als TTIP en CETA heftige reacties oproepen in de vorm van tientallen Kamervragen, petities, demonstraties, blijft het rondom het EU-Japanverdrag vrijwel stil; we weten er dus weinig van. Nu de afrondingsfase nadert, wordt het tijd het verdrag eens nader te bekijken. Waar gaat het eigenlijk over? Follow the Money vroeg het aan twee partijen: Milieudefensie en de Europese Commissie.

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie