Telefoontap: Shell-topmannen praten over omkoping in Nigeria

Exclusief bij Follow the Money: het volledige afgetapte telefoongesprek waarin Shell-ceo Ben van Beurden en voormalig cfo Simon Henry praten over een inval van de Fiod en het Openbaar Ministerie. Onderwerp: de betaling van een miljard euro aan steekpenningen voor een olieconcessie in Nigeria. Hier werden speciaal oud-werknemers van de Britse geheime dienst voor ingehuurd.

‘Wacht even, ik moet even weg van de nanny…,’ horen we Ben van Beurden, de ceo van Shell telefonisch zeggen tegen Simon Henry de (toenmalige) cfo van Shell. Van Beurden klinkt bedrukt. ‘Ik ga ervanuit dat je bent ingelicht over wat is er gebeurd op het kantoor en het, eh, feit dat ze onze beide kamers hebben uitgekamd om alle informatie die te vinden die ze nodig hadden.’

Het is 17 februari 2016. Een paar uur voor het telefoongesprek tussen de Shell-topmannen hebben de fiscale opsporingsdienst (Fiod) en het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) een inval gedaan bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Ze zoeken naar bewijzen voor een corruptieschandaal rond het verkrijgen van de boorrechten voor het Nigeriaanse olieveld OPL 245. Dat veld bevat een kwart van de geschatte Nigeriaanse olievoorraden. Hier zijn voor miljarden euro’s aan olie en gas uit op te pompen.

Het veld OPL 245 bevat een kwart van de geschatte Nigeriaanse olievoorraden

Het telefoongesprek tussen Van Beurden en Henry is afgetapt door het Openbaar Ministerie. Onderzoekscollectief Finance Uncovered kreeg de geluidsopname, honderden e-mails en documenten over het al vijf jaar lopende justitieel onderzoek in handen. Zondag publiceerde de Nigeriaanse krant Premium Times en Buzzfeed News samen met de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore over de zaak.

Follow the Money heeft exclusief het hele telefoongesprek tussen de ceo van Shell, Ben van Beurden, en de voormalig cfo Simon Henry in handen gekregen. Lees onder de geluidsopname verder voor de belangrijkste delen uit het telefoongesprek en achtergrondinformatie over het omkoopschandaal waarvoor Shell en de Italiaanse staatsoliemaatschappij Eni worden onderzocht.

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie