Internationale ‘misdaadbranche’ zet minstens 1500 miljard om

Grensoverschrijdende criminaliteit levert 1500 tot 2000 miljard euro per jaar op en deze ‘misdaadbranche’ kan voortbestaan door het wereldwijde financiële schaduwsysteem. Dit staat in een rapport dat Global Financial Integrity vandaag publiceert.

Grensoverschrijdende criminaliteit loont — en niet zo’n klein beetje ook. Praktijken als mensenhandel, drugshandel, de handel in namaakartikelen en de handel in illegaal verkregen hout, vis, mijnbouwproducten, organen, wapens, museumstukken en olie leveren jaarlijks een duizelingwekkende 1500 tot 2000 miljard euro op. Dit maakt de Amerikaanse non-gouvernementele organisatie Global Financial Integrity (GFI) vandaag bekend in een rapport dat officieel woensdag wordt gepresenteerd in Washington DC.

De illegaal verkregen 1500 tot 2000 miljard euro vertegenwoordigt een haast niet te bevatten hoeveelheid geld. Ter vergelijking: het Nederlandse bnp, alles wat we in Nederland in één jaar verdienen, bedraagt ruim 900 miljard euro.

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie