Nederlandse visgigant weer gepakt voor illegaal vissen in Afrika

Een garnalenschip van Atlantic Shrimpers Limited, eigendom van de Nederlandse visgigant Cornelis Vrolijk, is voor de Liberiaanse kust op heterdaad betrapt op illegaal vissen. Dat is niet voor het eerst. Eerder liep het bedrijf tegen de lamp bij Kameroen.

Milieuorganisatie Sea Shepherd maakte maandag bekend dat op 13 maart 2017 het garnalenschip Star Shrimper XXV door de Liberiaanse kustwacht is geënterd. Volgens de actiegroep is het schip op heterdaad betrapt toen het illegaal op tropische garnalen viste in Liberiaanse wateren. Het schip bezat enkel het recht om in de wateren van Ivoorkust te vissen.

De eigenaar van de Star Shrimper XXV is het Nigeriaanse Atlantic Shrimpers Limited, eigendom van het Nederlandse Primstar BV, dat op zijn beurt weer eigendom is van visgigant Cornelis Vrolijk. De garnalen van dit bedrijf voldoen aan de duurzame ‘Friends of the Sea’-criteria, waarbij legale vangst een van de voorwaarden is. Vanwege de illegale vangst hangt de eigenaar van het schip nu een boete van 1 miljoen dollar boven het hoofd.

‘Ja het bericht is correct, we betreuren de situatie ten zeerste’

Stewart Harper, de directeur van Atlantic Shrimpers Limited, bevestigt de situatie telefonisch vanuit het Verenigd Koninkrijk tegenover Follow the Money. ‘Ja het bericht is correct, we betreuren de situatie ten zeerste. Het lijkt erop dat een van onze kapiteins, een Ghanees, over de schreef is gegaan. Ik kan erbij zeggen dat dit tegen iedere bedrijfsinstructie ingaat.’

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie