Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan

De Verenigde Staten trekken zich terug uit vrijhandelsverdrag TPP. Volgens president Trump om Amerikaanse banen te redden. Multinationals waaronder autofabrikanten, Bayer/Monsanto en iPhone-maker Foxconn beloven intussen in ruil voor belastingverlaging tienduizenden nieuwe banen en investeringen in de VS.

Je kon de pen horen krassen. Door middel van een vlugge handtekening onder een executive order zette de Amerikaanse president Donald Trump gisteravond een streep door de Amerikaanse betrokkenheid bij de Trans-Pacific Partnership (TPP). ‘Iets heel goeds voor de Amerikaanse arbeider, wat we zojuist gedaan hebben,’ zei Trump terwijl hij het ondertekende bevel toonde aan de camera’s.

‘Iets heel goeds voor de Amerikaanse arbeider, wat we zojuist gedaan hebben’

Vrijhandel- en investeringsverdrag TPP werd een jaar geleden door Trumps voorganger Barack Obama uitonderhandeld met elf andere landen rondom de Stille Oceaan. Door verlaging van de importheffingen en wegnemen van regelgeving tussen de landen moest TPP meer handel, meer werkgelegenheid en economische groei gaan opleveren.

Volgens Trump is dat onzin en gaat TPP juist ten koste van Amerikaanse banen. Door vrijhandel zouden Amerikaanse banen vertrekken naar het buitenland. ‘Vanaf nu’, zei Trump eerder in zijn inaugurele speech, ‘is het Amerika eerst.’

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie