Broedertwist bij Nederlandse visgigant

Een van Europa’s grootste visbedrijven is het middelpunt van een venijnige vete tussen de steenrijke broers Nico en Diek Parlevliet. Nico is op oorlogspad, beschuldigt zijn broer van fraude en probeert op alle mogelijke manieren te voorkomen dat hij zijn laatste restje invloed binnen het bedrijf kwijtraakt. ‘Mij hou je niet stil meer!’

‘Ze zullen het wel motten horen, desnoods trap ik het erin,’ zegt Nico Parlevliet, telg uit de steenrijke vissersfamilie Parlevliet. ‘Alles en iedereen zal het weten, daar ga ik voor zorgen. Alles gaat op straat — a-l-l-e-s, hoor je me?!’ Hij begint rood aan te lopen en zijn vrouw maant hem tot kalmte: ‘Nico, denk nou aan je gezondheid.’

We zitten in de serre van Nico’s twee-onder-een-kap-woning in Katwijk. Ingeklemd tussen de rijtjeshuizen in een doodgewone woonwijk, lijkt het amper op het huis van een multimiljonair. Nico is ‘gewoon gebleven’. Hij is gekleed in een blauwe trui, heeft een witte Samsung-tablet omhuld met smoezelige doorzichtige beschermhoes in de hand en boven op z’n kale hoofd staat een leesbril. Zijn in zwarte klompen gestoken voeten rusten op een poef. Hij zwaait ze er abrupt vanaf. Met priemende ogen en een rood gezicht roept hij: ‘Ik doe dit niet voor de centjes, ik doe dit voor mijn kindertjes en mijn mensjes — dat snap je toch wel?!’

Waar gaat dit over? Wel, Nico Parlevliet (58) ligt zwaar in de clinch met zijn oudere broer Diek (61), de ceo van visbedrijf Parlevliet & Van der Plas (PP). Het vanuit Katwijk opererende PP is een van grootste visbedrijven van Europa, met een jaaromzet van 800 miljoen euro en 6000 werknemers verspreid over de hele wereld. De families Parlevliet en Van der Plas staan aan het hoofd van de onderneming, die plaats 36 inneemt op de lijst van grootste familiebedrijven van Nederland.

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie