‘Europese wateren blijven tot 2034 overbevist’

De Europese Commissie wil over drie jaar een volledig duurzame visvangst, maar de overbevissing in de Europese wateren gaat de komende 18 jaar gewoon door, heeft milieuorganisatie Oceana berekend.

Niet in 2020, maar pas in 2034 zal de overbevissing in Europese wateren zijn uitgebannen. Dit heeft milieuorganisatie Oceana deze week berekend op verzoek van nieuwswebsite EUobserver. Oceana is Amerikaans en houdt zich bezig met de bescherming van het zeemilieu. Zij gaat er bij de berekening vanuit dat er tot 2034 geen grote koerswijzigingen zullen optreden in het vaststellen van vangstbeperkingen (quota’s) binnen het Europese Gemeenschappelijke visserijbeleid.

De berekening van Oceana is opmerkelijk, want de Europese Commissie heeft zich in samenspraak met Europese lidstaten juist gecommitteerd aan een duurzame visstand per 2020. Een ‘duurzame visstand’ houdt in dat vissoorten voldoende tijd krijgen om op peil te blijven en dus niet zo zwaar bevist mogen worden dat dit niet lukt. Het jaar 2020 is hiervoor ingesteld als nieuwe deadline nadat een eerdere streefdatum, 2015, niet werd gehaald.

Lees verder bij Follow the Money

 

Advertentie