Zeggenschap Tweede Kamer over Europese vrijhandelsverdragen stap dichterbij

De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie adviseert aan de Europese Commissie om alle 38 nationale en regionale parlementen te betrekken bij de goedkeuring van het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Singapore. Dat is een tegenvaller voor de Commissie, want waarschijnlijk moeten nu alle Europese vrijhandelsverdragen, waaronder TTIP, straks naar de Tweede Kamer voor goedkeuring.

Sinds oktober 2014 ligt er een vrijhandels- en investeringsakkoord te verstoffen in een Brusselse bureaulade. Het gaat om een verdrag tussen Europa en Singapore, het zogenaamde EUSFTA (EU-Singapore Free Trade Agreement). Volgens de EU zal het akkoord leiden tot toenemende handel met Singapore, een van de belangrijkste Aziatische handelspartners. Om het zo ver te laten komen moeten er alleen nog wat handtekeningen onder het verdrag. En daar zit nu net het probleem. Want wie mag die handtekeningen zetten?

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie