Software spoort fraude met vrachtbrieven op

Multinationals opgepast! Non-profitorganisatie Global Financial Integrity heeft software gelanceerd om fraude met vrachtbrieven, oftewel trade misinvoicing, in kaart te brengen. Als gevolg van die praktijk gaan ontwikkelings- en opkomende economieën voor miljarden euro’s het schip in bij de internationale handel met grondstoffen.

Bonny wordt begeerd. Het verlangen is zo sterk dat het zich niet laat bedwingen door protesten, rechtszaken en zelfs door oorlog. Bonny heet voluit Bonny Light. Het is een van de meest kwalitatief hoogstaande (lees: kostbare) types ruwe olie onder het aardoppervlak — reden dat de oliemaatschappijen het goedje zo begeren. Het goedje is maar op één plek te vinden: in de buurt van de havenstad Bonny in het zuiden van Nigeria. Vanuit die stad, waar de olie dan ook z’n naam aan ontleent, vertrekken continu volgeladen tankers naar de grote Europese en Amerikaanse havens. Onder andere in Rotterdam wordt de ruwe olie verwerkt tot brandstof.

Terwijl wij onze auto’s voltanken, wordt nieuwe Bonny-olie opgepompt in de Nigerdelta, een gebied ter grootte van Nederland en België tezamen. Via pijpleidingen gaat de olie naar uitgifte-punten aan de vele rivieren die het gebied doorkruisen. De lokale bewoners zijn vaak werkzaam in de oliesector, maar hekelen de vele lekkages als gevolg van slecht onderhoud. De grote oliemaatschappijen die de leidingen exploiteren noemen dat onzin en wijzen de gewapende opstandelingen in het gebied aan als schuldigen. Die zijn met het Nigeriaanse leger verwikkeld in een machtsstrijd waarbij de olieleidingen illegaal worden afgetapt en soms zelfs opgeblazen. De begeerde Bonny-olie lekt dan weg, en vervuilt de Nigeriaanse natuur.

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie