CETA: Brussel staat lijnrecht tegenover… Brussel

De toekomst van vrijhandelsverdrag CETA is onzeker nu nota bene het Gewest Brussel het jarenlange onderhandelingsproces van de Europese hoofdstad Brussel torpedeert. Morgen komen de Europese regeringsleiders in, jawel, Brussel bijeen in een poging om uit de impasse te komen.

In Brussel, op de hoek van Stoofstraat en de Eikstraat, staat een manneke. Het is geen mensje van vlees en bloed, het is vervaardigd uit brons. Dagelijks vergapen toeristen uit de hele wereld zich aan de almaar voortdurende waterstraal die het manneke produceert van tussen z’n benen. Bij feestelijkheden wordt het water weleens vervangen door bier of krijgt het mannetje een raar pakje aan, maar voorlopig is er geen reden tot feest. Dat vinden ze althans tweeënhalve kilometer verderop, aan de Wetstraat, in de ‘Europese wijk’. Daar staan de belangrijkste kantoren van de Europese Unie, waar jarenlang is gezwoegd op vrijhandelsverdrag CETA.

Morgen proberen de Europese regeringsleiders in Brussel opnieuw om de handtekeningen van alle lidstaten onder CETA te krijgen. Dinsdag mislukte een eerste poging omdat onze zuiderburen niet door de pomp gingen. De reden voor de huidige impasse is de curieuze politieke constructie in België, waardoor het Europese handelsbeleid een van haar grootste crises ooit beleeft.

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie