Oliemaatschappijen verdacht van miljardenfraude met vrachtbrieven

Nigeria eist 11,4 miljard euro van verschillende oliemaatschappijen, waaronder Chevron, Eni en Shell vanwege fraude met vrachtbrieven. Vermoedens over het bestaan van een megafraude in de grondstoffenhandel door ‘trade misinvoicing’ worden daarmee sterker.

‘Ja, er wordt gerommeld en gerotzooid, ook in de grondstoffenhandel, maar dat gebeurt door de kleine boefjes,’ zei een voormalig grondstofhandelaar begin deze maand tegen Follow the Money. De handelaar was zeer stellig: ‘De grote spelers werken alleen volgens het boekje’.

Het zijn echter niet de kleine boefjes die zich vandaag in Nigeria moeten verantwoorden voor het federale hooggerechtshof wegens gerommel en gerotzooi. Het zijn juist de grote spelers die ervan worden verdacht dat ze 57 miljoen vaten olie, zo’n 9,3 miljard liter, Nigeria uit hebben gesmokkeld.

Die hoeveelheid olie — vergelijkbaar met de totale olieconsumptie van Nederland gedurende twee maanden — is volgens Nigeria tussen 2010 en 2014 uit het land verdwenen door fraude met vrachtbrieven. De Nigeriaanse schatkist zou daardoor 11,4 miljard euro aan belastinginkomsten zijn misgelopen. Om het geld terug te halen, zijn de autoriteiten al minstens een half jaar bezig met een serie rechtszaken tegen Nigeriaanse dochterondernemingen van ’s werelds grootste oliebedrijven: Chevron, Eni, Shell en Total. Bepaald geen kleine boefjes. Ook Petrobras en ExxonMobil worden in verband gebracht met de zaak.

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie