Honderden economen waarschuwen tegen ISDS-bepaling TTIP

In een open brief vragen 223 economen aan het Amerikaanse congres om geen vrijhandelsverdragen als TPP en TTIP af te sluiten zolang ISDS daar een onderdeel van uitmaakt. Toch worden de controversiële ISDS-claims — die veelal via Nederland worden gestart — alleen maar populairder.

‘Er is nog tijd,’ schrijven 223 verontruste economen in hun open brief van 7 september aan het Amerikaanse Congres. De economen, onder wie de bekende Joseph Stiglitz, vragen het congres om geen vrijhandelsverdragen goed te keuren met daarin de ISDS-clausule. ‘We vragen u om de wet, de democratische instellingen en de soevereiniteit te beschermen.’ Deze nogal dramatisch klinkende oproep kreeg tot nu toe opmerkelijk weinig aandacht in de reguliere pers.

Het gewraakte Investor State Dispute Settlement (ISDS) is een bijzondere bepaling in vrijhandelsverdragen — zoals TTIP, CETA en TPP — waarmee bedrijven hun investeringen kunnen beschermen. Misbruik ervan ligt volgens de economen op de loer: ‘In essentie gebruiken bedrijven en beleggers ISDS om overheidsbeleid, maatregelen of besluiten aan te vechten, omdat ze beweren dat deze de waarde van hun investeringen verminderen.’

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie