‘Wijdverbreid web van invloed Big Food moet ontrafeld’

Mediacampagnes, rechtszaken, lobbyen en het beïnvloeden van wetenschappelijk onderzoek — niets is de voedingsindustrie te gek als de winsten op ongezonde levensmiddelen in gevaar dreigen te komen. Dit staat in een opinieartikel van voedingswetenschapper Lawrence O. Gostin. Wat is zijn oplossing?

Drie jaar geleden vond Michael Bloomberg, toen nog burgemeester van New York, dat de suikerconsumptie in zijn stad de pan uit rees. Hij stelde voor de verkoop van grote flessen frisdrank voortaan te verbieden. Prompt startte een lokale protestgroepen een felle ‘Nanny Bloomberg’-campagne. New Yorkers demonstreerden tegen de bemoeienis van de ‘oppas’-burgemeester. Het verbod op grote flessen frisdrank haalde het uiteindelijk niet. Wat echter lange tijd niemand wist, was dat de protestgroepen heimelijk werden gesteund met 12,9 miljoen dollar (11,6 miljoen euro) van de lobbyorganisatie American Beverage Association (ABA) waarbij onder andere voedingsgiganten als The Coca-Cola Company, PepsiCo en Kraft Foods zijn aangesloten.

Big Food laat zich gelden als de gigantische winsten op ongezonde levensmiddelen in gevaar komen

De beïnvloeding door de ABA in New York is een van de onthullende voorbeelden die de Amerikaan Lawrence O. Gostin geeft in een recent opinieartikel voor The JAMA Forum. Gostin is voedingswetenschapper en hoogleraar Voedingsrecht aan de Georgetown University in Washington. In het artikel zet Gostin uiteen hoe Big Food zich op alle mogelijke wijzen laat gelden als de gigantische winsten op ongezonde levensmiddelen in gevaar dreigen te komen. Gostin: ‘Gezond voedsel weer “standaard” maken vereist het ontwarren van het web van invloed van de voedingsindustrie.’

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie