Marlboro Man moet buigen voor Uruguay

’s Werelds beruchtste ISDS-zaak is na zeven jaar beslist: Sigarettenpakjes in Uruguay mogen worden voorzien van indringende waarschuwingen tegen roken. Tabaksproducent Phillip Morris, bekend van onder andere Marlboro, heeft de zaak verloren en moet nu 6,3 miljoen euro schadevergoeding betalen aan de Uruguayaanse staat.

Tabaksproducent Philip Morris leed de afgelopen week een gevoelige nederlaag in de rechtszaal. Na zeven jaar procederen verloor het bedrijf achter de Marlboro Man een beruchte ISDS-zaak die het had aangespannen tegen de Uruguayaanse staat.

‘Landgenoten,’ sprak een dolblije Uruguaanse president Tabaré Vázquez na de uitspraak op de nationale televisie: ‘De claims van tabaksproducenten zijn afgewezen.’ Uruguay heeft gezegevierd in de wereldwijd hevig bekritiseerde ISDS-zaak die was aangespannen door tabaksproducenten.

De overwinning van Uruguay op de tabakskolos Philip Morris en zijn mede-aanklagers werd door de president een voorbeeld voor de wereld genoemd: ‘Van nu af aan, wanneer tabaksproducenten proberen om via een proces de wet- en regelgeving te versoepelen, vinden zij een precedent op hun weg,’ zei Vázquez.

Lees verder bij Follow the Money

Advertentie