TTIP kwam in stroomversnelling door verhullend beleid demissionair kabinet

Uit documenten die FTM via een Wob-procedure in handen heeft gekregen, blijkt dat de Nederlandse regering de Tweede Kamer vier jaar geleden onvolledig heeft ingelicht over haar beleid inzake de voorloper van vrijhandelsverdrag TTIP. Extra opmerkelijk is dat dit beleid in gang werd gezet door een demissionair kabinet dat het verdrag plotseling tot prioriteit had bestempeld. Een reconstructie.

April 2012. Crisis in het Catshuis. Het eerste kabinet-Rutte, bestaande uit VVD en CDA, komt er met gedoogpartner PVV niet uit over de begroting voor het nieuwe jaar. PVV-leider Geert Wilders waagt zich niet aan verdere bezuinigingen. Hij trekt de stekker uit het Catshuis-overleg en daarop ook uit het kabinet. Het kabinet verliest haar (gedoog)meerderheid in de Tweede Kamer en premier Mark Rutte biedt op 21 april hetontslag aan van zijn regering bij koningin Beatrix. Vanaf dat moment is het kabinet demissionair, hetgeen in de praktijk betekent dat er geen nieuw beleid kan worden gemaakt omdat daar immers geen politieke steun voor is. De Tweede Kamer moet een lijst opstellen met ‘controversieel verklaarde onderwerpen’ waarover pas door een volgend kabinet mag worden beslist.

Lees verder bij Follow the Money.

Advertentie