Is vrijhandel met Vietnam belangrijker dan de mensenrechten?

Voor Follow the Money

Naar aanleiding van dit artikel werden Kamervragen gesteld.

e Europese Commissie is schuldig aan ‘wanbestuur’. Dat vindt de EU-Ombudsvrouw vanwege weigering van de Commissie om een mensenrechtenrapportage uit te voeren, voorafgaand aan het Vrijhandelsverdrag tussen de EU en Vietnam. Gaat de Commissie nu opnieuw in de fout bij TiSA?

Wij Europeanen mogen denken wat we willen en zeggen wat we denken. Dat is handig, want zo kan je het gerust oneens zijn met vrijhandelsverdragen zoals TTIP, CETA en TiSA en dat laten weten ook. Demonstreren tegen de verdragen kan hier zonder dat je wordt mishandeld door de politie, in het gevang belandt of wordt beschuldigd van het voeren van propaganda tegen de staat. Massale demonstraties, zoals afgelopen oktober in Berlijn, verlopen meestal vreedzaam. Destijds liepen een kwart miljoen mensen al zingend, in felgekleurde outfits en met spandoeken voorzien van ludieke teksten in een ferme mars door de stad. De laatste herfstzonnestralen vielen op de vele gezichten en het zag er zowaar gezellig uit.

In Vietnam is dat een heel ander verhaal.

Lees hier verder.

Advertentie