7 Vragen over handelsverdrag TiSA

Voor Follow the Money

Kent u het broertje van handelsverdrag TTIP al? TiSA is zijn naam en hij gaat over de dienstensector. Wat houdt dat in? En waarom is het belangrijk? Zeven vragen over handelsverdrag TiSA.

Maandag 22 februari 2016 start rumoerig in de Waterleidingstraat in Brussel. De reden voor het kabaal is een groep actievoerders. De leden ketenen zich vast aan de toegangsdeuren van een langgerekt gebouw dat zit ingeklemd tussen de woonhuizen in de straat. Op de gevel van het gebouw staat ‘Management Centre Europe’. Het is de locatie van de elfde onderhandelingsronde van TTIP. Over handelsverdrag TTIP wordt al jarenlang achter gesloten deuren gepraat door Europa en de Verenigde Staten. De onderhandelingsronde is een goed moment voor actie dachten ze bij Greenpeace. Een dertigtal actievoerders houdt voor het conferentiecentrum spandoeken vast met de tekst: ‘TTIP is een doodlopende weg.’ Na enkele uren in de regen te hebben gestaan helpt de Belgische politie de actievoerders met hun vrijwillige vertrek. De TTIP-onderhandelaars kunnen eindelijk naar binnen en de rust is voorlopig weer teruggekeerd in de Waterleidingstraat.

Het handelsverdrag TTIP kan altijd rekenen op veel aandacht. Hoe anders is dat voor TiSA, een broertje van TTIP. TiSA staat voor Trade in Services Agreement en is een verdrag voor de dienstensector. 50 landen doen eraan mee. Dat is twee keer zoveel als bij TTIP. Toch liggen er voor de deur van de TiSA-onderhandelingen geen actievoerders. Over TiSA worden ook geen Tweede Kamervragen gesteld, zoals bij TTIP wel het geval is. Er bestaan ook geen boeken over TiSA, er zijn geen grote demonstraties tegen het verdrag en de Nederlandse media bericht nagenoeg niet over TiSA. Is handelsverdrag TiSA dan niet belangrijk?

Lees hier verder.

Advertentie