Nederlandse overheid zet al jaren vol in op TTIP: ‘Falen is geen optie’

Voor Follow The Money

Het vrijhandelsverdrag TTIP moet er van de Nederlandse overheid hoe dan ook komen. Uit interne memo’s blijkt hoe toegewijd het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het welslagen van die missie is. ‘Mislukking behoort daarbij niet tot de mogelijkheden.’

Het is begin november 2012 en het tweede kabinet-Rutte is net geïnstalleerd. Behalve de bijzondere samenstelling van de coalitie – PvdA en VVD – bevat de pas gevormde ministersploeg een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis staat er een minister voor Buitenlandse Handel én Ontwikkelingssamenwerking op het bordes bij de koningin. Lilianne Ploumen is haar naam.

Nog dezelfde maand spoedt Ploumen zich naar de Tweede Kamer voor een overleg over handel. In een memo wordt ze door ambtenaren van de Directie Internationale Marktordening en Handelspolitiek  – die zijn gehuisvest in het Ministerie van Buitenlandse Zaken – zorgvuldig op het overleg voorbereid. Er staat zelfs een geheugensteuntje in de memo over het vrijhandelsverdrag Transatlantic Trade and Investment Partnerschip (TTIP), terwijl dat verdrag helemaal niet op de agenda staat voor het overleg.

Het geheugensteuntje luidt: ‘EU en VS hebben in ieder geval aangegeven dat als onderhandelingen worden geopend, mislukking niet tot de mogelijkheid (sic) behoort.’

Lees hier verder.

Advertentie